Harlingen Schritsen 39

  • Adres: Schritsen 39 
  • Bouwjaar: 17e eeuws 
  • Restauratie: 1986 
  • Architect: J.D.vd Molen te Sneek 
  • Aannemer: A.H.de Bock te Harlingen 
1986

Eind 1986, begin 1987 kon de restauratie van het winkelhuis Schritsen 39 afgerond worden. Voor de restauratie zat in dit pand de manufacturenwinkel van P.A. Ree. Het is een uit de zeventiende eeuw daterend woonhuis waar omstreeks 1900 een winkel ingebroken is. Zo’n inbraak klinkt onsympathiek, maar het winkelgedeelte is juist buitengewoon aardig. Aan de oostzijde van de winkel is een souterrain aanwezig dat met een laag drieledig venster onder het rechter etalagevenster zichtbaar is. Verder bevat de winkel balustrades, op- en afstapjes en een decoratieve tegelvloer van de belangrijke tegelfabriek van Jan van Hulst te Harlingen.

De voorgevel bestaat uit twee totaal verschillende gedeelten. Voor de winkel op de begane grond is een open pui van twee grote T-vensters met een deur met bovenlicht aangebracht. De bovenlichten vormen samen een triplet van togen. De deur- en raamstijlen zijn voorzien van smalle, geprofileerde pilasters en de zijpenanten van de gevel zijn gestukadoord met schijnvoegen. De winkelpui wordt afgedekt met een strekkenlaag van baksteen. De stoep heeft een decoratief ijzeren hek van omstreeks 1900. De winkel is in het zeventiende-eeuwse pand ondergebracht na de demping van de Schritsen in 1865, vermoedelijk omstreeks de eeuwwisseling.

Boven dit winkelgebeuren rijst de geveltop uit de zeventiende eeuw op, een trapgevel die bekroond wordt met een vierkante pinakel die op een kraagsteen rust. De twee zestienruits schuifvensters van de verdieping zijn verdiept geplaatst. Onder de korfbogige ontlastingsboog zitten dan ook verdiepte boogtrommels. Ook het negenruitsvenster van de zolder heeft zo’n omlijsting. De voorgevel is van rood, de zijgevel in de steeg van geel baksteenmateriaal gemetseld. In de steeg is een rookkanaal een halve steen uitgemetseld. In die steeg volgt op het pand Schritsen 39 nog een smal en hoog pand dat eveneens gerestaureerd is. In dit pandje was een snoepwinkel gevestigd.